Hur du monterar kantlist med tätning och renoverar fönster

När man ska montera kantlist med tätning kommer listerna ofta färdiga. De kan dock ha torkat lite grann. Det kan därför vara bra att kapa dem lite igen och finjustera dem innan man sätter dit dem.

Det man börjar med när man ska renovera fönster är då att mäta längden på alla lister runt fönstret. Ta först mått från fönsterbänk upp till underkant på fönstersalningen och lägg på  5 mm. Sedan mäter man bredden, och lägger även där till 5 mm på varje sida.

Lägg sedan ut listen så att den ligger just 5 mm från alla kanter. Börja med överlisten och sätt fast den med en spik i mitten. Sätt sedan på i listorna på sidorna. 5 mm gäller även där. Kolla så att alla mått du tagit stämmer. Sedan lägger man på lite lim på ytorna mellan listerna.

Renovera fönster och spara energi

När man har satt fast dem i salningen så slår man in en spik från sidan. Det är bra då att använda en handhammare. Använder man en spikpistol för det momentet är det risk att  spiken hamnar snett. När den ser tät ut, fortsätt att spika fast. Gör likadant på båda sidorna. När man spikat klart allting så slutar man med att spika fast överbiten ordentligt.

Att man använder sig av 5 mm beror på att det ger ett bättre utseende. Detta brukar även användas som riktlinje när man utför fodring runt dörr. Detta gör också att listen ser bättre ut under längre tid.

Det är viktigt att välja en list som håller tätt på vintern och använda sig av kantlist med tätning när man renoverar sina fönster. På så vis kan man vara säker på att det håller tätt och att man får ett bra inomhusklimat även på vintern. Fönster har annars en tendens att kunna vara en stor energibov i huset.